Finissage Sista dagen(13.8) för de båda utställningarna

Håkan Berg(Henry Mayne-stipendiat 23)
samt MÖJLAND — Fantastiksal med Carina Bodelson Lönn och Magnus Lönn
KOM OCH SE OCH TRÄFFA DEM!!!!
på ÖSKGTjönedalas konsthall den 13.8
Mellan klockan 12- 16. Visning av Möjland kl 1300

 

Håkan Berg: “Jag arbetar utan bestämda mål, försöker stå ut med att inte veta hur det skall gå.

Materialet har en vilja. Tillfälligheterna en röst. Arbetsprocessen är både motstånd och flöde. Allt jag vet är samtidigt tillgång och boja.
Det är som i skogen när jag plockar svamp.

Jag går lite hit och dit, följer en aning som anger en riktning, som ibland leder mot
det som är i vardande.
Allt vi tänker, känner, alla våra sinnesförnimmelser, varje idé, alla ting förhåller sig till och
interagerar med andra.
Varje yta står i relation till andra ytor, varje rum talar med andra rum.
Det vi är, är otänkbart utan dessa rörelser.
I arbetet talar fälten, ängarna, träden. I handens rörelser finns havets.
En bild läggs invid en annan och förändras.
Bilden vet mera än jag.

Det är oroande och hoppingivande.”

Håkan Berg


Håkan Berg (f. 1958, Skepparslöv) är en Österlenbaserad konstnär vars medier omfattar grafik, måleri och skulptur. Berg är utbildad vid Konstskolan Kristianstad, Umeå Universitet, och Grafikskolan Forum i Malmö, och verkar sedan 1998 från sin ateljé i Maglehem.
Hans verk har ställts ut på gallerier och institutioner i Sverige såväl som internationellt, bl.a. på Galleri Thomas Wallner, Simrishamn; Tomelilla konsthall; Wanås Konst, Knislinge; och Galleri Birthe Laursen, Paris. Berg finns även representerad i samlingar på Malmö Museer, Nationalmuseum, och Statens Konstråd.


Om Henry Mayne-stipendiet:

Henry Mayne (1891-1975) var konstnär verksam i Simrishamn som med sitt modernistiska formspråk och ljusa färgskala skildrade det österlenska kustlandskapet och fiskelägena. Henry Maynes minnesfond instiftades 1991, i samband med hans 100-årsdag, på initiativ av dottern Birgit Rausing och hennes make Gad Rausing. Stipendiet delas ut vartannat år i samband med Maynes födelsedag den 18 juli. Stipendiaten ska vara en konstnär med anknytning till Österlen och utses av en stipendienämnd. 2023 års mottagare av Henry Mayne-stipendiet är Håkan Berg, vars separatutställning visas på Tjörnedala konsthall under sommaren.

Juryns motivering:

Håkan Berg har utmärkt sig som grafiker och som resultat av att ha arbetat ihärdigt och undersökande med traditionella grafiska metoder, har han skaffat sig en djup kunskap och påtaglig skicklighet kring hantverkets möjligheter. Han har arbetat sig bortom materialets och teknikens begränsningar och tagit sitt konstnärskap till en ny existentiell nivå när han utvecklat egna grafiska tekniker samt utforskat bildens möjligheter genom att experimentera med andra material och uttryck. Hans bildspråk är abstrakt och med livet och omgivningen som inspiration undersöker han relationer och vad som händer i olika möten i bildens rum. Färg, form, linjer och ibland olika materiel komponeras ihop likt orden i en dikt och resultatet blir mångbottnad poesi för ögat. Det är ofta stramt och lekfullt på samma gång. Genom transparens i de olika pålagda skikten av färgfält skapas oväntade möten. Det är i den visuella abstraktionen som Håkan Berg visar sin styrka.   

Birgit Rausing, Yrr Jonasdottir, chef Ystads konstmuseum och Christel Lundberg, verksamhetsledare Östra Skånes Konstnärsgrupp/Tjörnedala konsthall.

Facebook-event
Instagram-event