Menu
Menu

Om oss

IMG_4788

Historik

Med sitt särpräglade ljus och landskap har östra Skåne och Östersjökusten lockat generationer av konstnärer som alla bidragit till utvecklingen av ett dynamiskt och mångfacetterat konstliv i regionen.

Även ÖSKG är en del av denna historia. Våren 1968 inledde ett tiotal konstnärer i trakten kring Maglehem och Degeberga ett samarbete. Idén var att med gemensam marknadsföring bjuda in allmänheten till ateljéer och konstnärshem för att nå ut med konsten till en större och bredare publik. Den första Konstrundan blev en stor framgång och har sedan dess fortsatt att växa – och även inspirerat till liknande konstrundor i andra delar av landet.

Samarbetet ledde 1974 till bildandet av Östra Skånes Konstnärsgrupp, ÖSKG, med syfte att stärka såväl Konstrundans ställning som yrkeskonstnärernas villkor. Föreningen öppnade en gemensam utställningslokal och ett kansli som sedan 1991 finns i Tjörnedalagården i Baskemölla utanför Simrishamn – Tjörnedala konsthall.

Nu

Östra Skånes Konstnärsgrupp, ÖSKG, och Tjörnedala konsthall är en konstnärsdriven plattform belägen i östra Skåne. Föreningen ÖSKG grundades 1974 utifrån konceptet med Konstrundan och består i dag av ungefär 120 yrkesverksamma konstnärer.

I Tjörnedala konsthall visar vi ett brett utbud av samtida konst, design och konsthantverk. Vår verksamhet omfattar även pedagogiskt program för barn och unga samt seminarier, workshops och andra projekt som speglar samtida konst och kultur. I anslutning till påsken anordnar vi den årliga Konstrundan och visar en samlingsutställning med våra medlemmar i konsthallen.

Föreningens syfte är att bidra till utvecklingen av kulturlivet i östra Skåne, och tillvarata medlemmarnas intressen inom det konstnärliga området. Medlemmarna är alla bosatta i Kristianstads, Tomelillas, Simrishamns, Sjöbos och Ystads kommuner. Föreningen har sitt säte på Tjörnedalagården i Baskemölla och har stöd av Nordisk Kulturfond, Kulturrådet, Region Skåne och Simrishamns kommun.

FAQ

Kan jag anmäla mig att delta som konstnär i Konstrundan?

Det är bara medlemmar i Östra Skånes Konstnärsgrupp som kan delta i Konstrundan.

Kan jag bli medlem i Östra Skånes Konstnärsgrupp?

Ansökningstider och ansökningskriterier finns i menyn ovan.  

Har ni aktiviteter för barn och unga?

Ja, du kan se vilka aktiviteter vi har under fliken Ung Konst Tjörnedala

Vilka öppettider har ni?

Se under fliken Besök oss.

Har ni ett café på Tjörnedala Konsthall?

Tjörnedala Krog & Café by MaryLoys öppnar till Konstrundan på Tjörnedalagården.
Öppettider som konsthallen har under Konstrundan.
För mer information:
https://www.maryloys.se/
mobil: 0703-203900 
mail: maryloys@live.se