Vi är glada att fredagen den 4 november under Österlen lyser presentera Hans Jonsson – Våtplåtsfotografi. Denna kväll kan du vara med om något unikt, att ta ett porträtt eller en mindre gruppbild med din familj eller vänner. Och inte bara det! Du får se hela processen från fotografering till färdigt resultat!

Wet plate collodion eller våtplåtsfotografi är en gammal fototeknik som började användas under mitten av 1800-talet. Tekniken innebär att man preparerar glas- eller aluminumplåtar istället för film, ambrotypes eller tintypes. Exponering och framkallning måste ske innan plåten torkat.

Våtplåtsfotografi är ett hantverk som innehåller flera olika moment, som var för sig ställer krav på både tid och tålamod. Hans blandar sina egna kemikalier från grunden, gör sin egen emulsion och skär till sina egna plåtar. Kamerorna är stora och objektiven gamla, sent artonhundratal är bäst.

Vid fotografering på aluminium- eller glasplåtar, blir varje bild ett original, där varje plåt är helt unik och den behåller sitt motiv i evigheter. Det är fotografi som närmar sig måleri. Porträtt tagna med hjälp av våtplåt blir något alldeles speciellt. Exponeringstiden är lång och det tycks hända något särskilt med människors uttryck när tiden är lång.

Även om fotograferingen kräver en del förberedelser är själva processen inte särskilt tidskrävande. Det tar cirka tio minuter från preparering av plåten tills man kan se bilden och fixeringen kan ske i dagsljus. Någon har beskrivit våtplåt som en antik form av polarid. Avslutningsvis måste plåten sköljas och lackas.

Under Österlen Lyser kostar ett porträtt eller gruppbild 500 kr!
Det finns också möjlighet denna kväll att köpa Hans Jonssons bok Samer – ingen isolerad ö.

Hans Jonsson
Hans Jonsson har arbetat som fotograf sedan början på 1980-talet. De senaste åren har Hans Jonsson framför allt ägnat sig åt konstnärlig fotografering och arbetar numera mest med egna projekt. Under tre år 2016-2019 arbetade Hans med projektet Samer – ingen isolerad ö, där han fotograferade samer på viktiga platser och under olika sammanhang. Arbetet har resulterat i en utställning med orginalplåtar i glas och plåt samt boken Samer – ingen isolerad ö, utgiven av bokförlaget Arena. Han har bland annat även rest med sångerskan Monica Zetterlund på hennes ”Avskedsturné” och följt olika teatergrupper vilket också har resulterat i olika utställningar och böcker.

Hans arbete har visats Malmö Museér, Ajtte museum i Jokkmokk, Malmö Konsthall, Landskrona Foto och på många andra platser. Han finns representerad på bland annat Nationalmuseum och Svenska Statens Porträttsamling på Gripsholms slott.