Vernissage lördag 4 maj kl. 13:00 – 16:00
> Facebook
> Instagram
Agneta Björklund
Carina Bodelson Lönn
Maria Daubenbüchel
Helena Kubajczyk
Anna-Greta Lindstam
Jens Lundberg
Hélène Modigh
Ingalill Nyström
Gunnel Pettersson
Johanna Schartau
Lisa Säfve
Echi Åberg
Peter Öhman
Grupputställning med ÖSKGs 13 senaste medlemmar. Varje konstnär presenterar var sitt verk i Tjörnedala konsthalls projektrum.
/////////////////
Agneta Björklund (f. 1956, Uddevalla) är konstnär bosatt utanför Köpingebro sedan ett år tillbaka. Hon har gått Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och arbetar uteslutande med måleri och grafik. Bilderna är ofta föreställande och utförs i akryl, akvarell, kol och torrpastell. Hon har ställt ut på olika gallerier och institutioner genom åren, bl.a. Vårsalongen på Liljevalchs i Stockholm ett flertal gånger, och är även representerad i ett antal kommuner och landsting runtom i Sverige.
Carina Bodelson Lönn (f. 1961, Hässleholm) är verksam på Norra Brösarps backar. Hon arbetar med installation, assemblage, collage, måleri och teckning. Carina har i många år samarbetat med konstnär Magnus Lönn. Tillsammans har de gjort utställningen ”Butiken för omöjliga saker” som sedan 2019 turnerat runt på olika museer och konsthallar i Sverige. 27/4-31/10 visas den på kulturcentret Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby. De har nu senast gjort utställningen Möjland – en fantastiksal som visas på IFÖ-centers konsthall i Bromölla 4/5-28/7 och 26/10 – 1/12 på Ystads konstmuseum. I början av 2025 visas Möjland på Staffanstorps konsthall och därefter turnerar den vidare i Sverige. Möjland har producerats med stöd av Region Skåne kultur.
Maria Daubenbüchels arbeten är hämtade ur hennes blick på världen, hennes närmaste omgivning, hennes medmänniskor och samhället i stort. Ibland rör det sig om aktuella människoöden—orsakade av krig, flykt, diskriminering, förföljelse och fattigdom—som berör henne starkt och får henne att uttrycka sig i skulptur. Men arbetet med skulpturerna är också en lek med form och färg. Att alltid prova något nytt, något okänt, att testa hur långt man kan gå med materialet och hur långt leran följer en.
“Formspråk är både figurativt och abstrakt.” (Johan Bentzel, Österlenmagasinet)
Daubenbüchels arbetsmaterial är lera. Glasyrer används sparsamt så att lerans struktur fortfarande kommer till sin rätt. Skulpturernas yta formas bland annat av oxider. Hon jobbar med ungsbränning, tunnbränning och ibland jordbränning.
Tidigare utbildning och erfarenheter omfattar bl.a. de från Institut für Werkerziehung, Köln; Falko Bärenwald – Seminarier (Jena), och idag har Daubenbüchel egen ateljé i Tyskland och Sverige sedan 1983. Hennes verk har ställts ut i Tyskland, Schweiz och Sverige (bl.a. i Stockholm, Linköping, Gamleby och Åkersberga). Daubenbüchel har även arbetat konstpedagogiskt i grundskolor och folkhögskolor, samt konstterapeutiskt på rehabilitationsklinik nära München.
Helena Kubajczyk (f. 1981, Swinoujscie, Polen) är en Polen/Österlen-baserad konstnär som arbetar främst med video, ljud och installationer för att belysa olika perspektiv. Traditionella akademiska medier, som teckning och måleri, är också viktiga för henne i hennes utforskning av kreativitet och behov av att skapa. Kubajczyks mest grundande och viktigaste konstutbildning var på University of Fine Arts i Poznań, Polen med examen i Skulptur och Fotografi från 2007. Efteråt flyttade hon till Sverige och valde att komplettera och fördjupa sin utbildning på Österlenskolan för konst och design i Simrishamn.
Utställningar i urval inkluderar: Måleri-Relationer, Stationen, Lövestad (2023); Konstrundan 2023, Sjöbobygden, Lilla Rygården (2023); Art Walk – Framtidsland , ÖSKG/Tjörnedala Konsthall (2022); och Solidarity for the future Österlenskolan för konst och design, Simrishamn (2022)
Instagram: @helenakubajczykart
Anna-Greta Lindstam (f. 1964, Älmhult ) bor och verkar i Glemminge-Tågarps gamla skola i Glemmingebro. Arbetar med måleri, i huvudsak akvarell. Undervisar i akvarellmåleri sedan 2004. Medlem i KRO , Svenska Konstnärsförbundet och Nordiska AkvarellSällskapet. Har deltagit i en lång rad jurybedömda utställningar och samlingsutställningar både nationellt och i nordiska sammanhang. Bl.a. den jurybedömda utställningen Nordisk Akvarell i Hilleröd, 2016 och som en av 14 utvalda representanter för Nordiska Akvarellsällskapet på den jurybedömda utställningen ECWS 2023 i City Assembly House, Dublin, 2023. Hennes verk är inspirerade av omgivningen, det synliga och icke synliga, bildligt och känslomässigt; natur, människor, minnen, mörker, ljus och kontraster.
Jens Lundberg (f. 1988, Åhus) är bosatt och verksam i Oppmanna. Hans arbete består av tuschlaveringar i gråskala. Ett långsamt, repetitivt och irreversibelt arbetssätt.
Lundberg återkommer ständigt till observationer av djur i sin omgivning. Han intresserar sig för vad det innebär att vara sin egen och mötet individer emellan, samt tanken på vad det innebär att samexistera med en individ av en annan art.
Hans verk har ställts ut på olika gallerier och institutioner bl.a. Liljevalchs konsthall, Stockholm; Höörs konsthall; Milvus Artistic Research Centre, Knislinge; Olseröds Konsthall; och Galleri Redan, Malmö.
Hélène Modigh är uppvuxen i Viken och är efter att ha bott i Stockholm, New York och Indien numera verksam i Gladsax på Österlen. Hon arbetar i två tekniker: gouache och akvarell.
Gouachemåleri i stora format där hon målar med roller, skrapar, sprayar och plockar fram det som finns under. Akvarellmåleri med lavering, pensel, vatten där hon målar, sprayar med vatten, tar bort och målar med silkespapper. Akvarell är så direkt, man måste veta vad man vill, det går inte att ångra eller ändra.
Modigh har studerat på Nyckelviksskolan, Konstfack, Beckmans och School of Visual Arts, New York.Utställningar i urval inkluderar bl.a.: Camera Obscura, Grafiska Sällskapet, Galleri Valfisken, Teaterhotellet, Stora Enso, Romele konsthall, Galleri Moment, Gösta Werner muséet, och Galleri Spritan. Hon finns representerad på bl.a. Camera Obscura, KF-huset, Statens konstråd, Stora Enso, Gladsax Gårdshotell, Ängelholms kommun och Läkekonst.
www.helenemodigh.se
Gunnel Pettersson (f. 1960, Malmö) är utbildad på Konstfack med vidareutbildning på Kungl. Konsthögskolan, och är verksam utanför Simrishamn. Hennes projekt ”Odlingen” har blivit ett sätt att leva och experimentera med utopier utefter samhällskritik och undersökande processer. Målet är att bidra till ett odlingslandskap med större mångfald genom kunskap om odling av bovete. Det är ofta ett relationellt arbete där exempelvis det lokala föreningslivet involveras, och interaktion uppstår som leder processen vidare. Det publika mötet sker såväl inom som utanför konstinstitutionen med odling, fältvandringar, performans, utställningar, m.m. Petterssons verk och projekt har bl.a. visats på Kivik Art Center (2024), ”Art Walk” Tjörnedala konsthall (2023), ETC Solpark i Katrineholm (2023), Biosfärfestivalen (2022), och Ystad Konstmuseum (2018).
fiberartsweden.nu
experimentutopier.org
Instagram: @gunnel_odlingen
Johanna Schartau är konstnär med en MFA från Konstfack och studier vid Kungl. Konsthögskolan. Hon arbetar projektbaserat ofta kring sin egen och vår allas gemensamma historia med fotografi, skulptur, installation och film. Hon har ställt ut både i Sverige och internationellt, hennes dokumentärfilmer har visats på SVT, filmfestivaler i Polen, Kina, Sverige och på museum. Hon finns representerade på Statens Konstråd, Ystads Konstmuseum, Malmö Konstmuseum, på många kommuner och regioner i Sverige och gjort gestaltningsuppdrag för Statens Konstråd, Helsingborgs stad och Ängelholms kommun.
2023 erhöll hon Aase och Richard Björklunds fond från Malmö Konstmuseum.
Hon är också aktuell med en utställning i Tanum under sommaren, medverkar i Grafik triennalen på Uppsala Konstmuseum 2024 och kommer att ha utställning på
Neilö-Galleria Oulu/Finland i juni med två andra konstnärer.
www.johannaschartau.se
Instagram: @johanna_schartau.se
Lisa Säfve (f. 1975, Uppsala) är konstnär uppvuxen i Norrland, idag baserad på Österlen.
Hon arbetar med teckning, måleri, keramik och textil. Säfve använder sig av bild och skulptur för att förstå det som finns bortom det synliga; bortom orden där hon blandar olika världar till en.
Hon har bl.a. gått Sunderbyfolkhögskola, Nyckelviksskolan och Gerlesborg.
Instagram: @lisahabibasafve
Echi Åberg (f. 1948, Malmberget) är en Simrishamnsbaserad konstnär med tre års utbildning på Österlenskolan för konst och design i Simrishamn samt kortare kurser hos kollegor i andra länder. Hon arbetar med akryl, bläck, krita, pasta på duk, trä, papper, metall och 3D. Åbergs verk har ställts ut i Giza, Luxemburg, Bilbao, Barcelona, Györ, Rovereto, Florens, Kalifornien, Amsterdam, Rotterdam, Malmö, Göteborg och Stockholm, och är även medlem i flera internationella grupper.
Instagram: @echianima
Peter Öhman (f. 1952, Hofors) är konstnär med verksamhet på Österlen sedan 1996. Hans praktik utgörs av en teknik där collage och oljemåleri byggs upp skikt på skikt. Öhmans första separatutställning ägde rum 1988, med en rad olika utställningar runt om i Skåne. Hans teman inkluderar vandringar och vandrare.