Ingalill Nyström

Utvalda verk

Inriktning 

Måleri och Land art

Vad inspirerar dig i ditt arbete? 

Ingalills målningar har ofta historiska referenser – Leonardo da Vinci, Botticelli, Caravaggio, Prerafaeliterna, Gustaf Klimt, Helen Scherfbeck mfl. I skapandet försöker hon fånga känslan, nerven, sårbarheten och glädjen i blicken och kroppshållningen. Motiven får gärna ha en liten tvist eller något oväntat. Ofta har hon sina döttrar som modeller i måleriet även om botaniska illustrationer och stilleben förekommer som motiv. När hon skapar Land art är det naturen och det lekfullt magiska som är inspirationskällan.
 

I vilka huvudsakliga material/tekniker arbetar du? 

Ingalill nyttjar äldre måleritekniker, ljusdunkelmåleri i renässansstil med skiktmåleri och medeltida teperamåleritekniker. Hon nyttjar egentillverkad äggtempera och oljefärg beroende på teknik. Ingalill förgyller ofta partier i sitt måleri med med bladguld, bolus- eller oljeteknik. Hon preparerar sina egna dukar eller pannåer och gör även ramarna till verken. När Ingalill skapar Land art skapar hon i samklang med naturen, av material från naturel och återbruk av naturmaterial funna på platsen.

Utbildningar/erfarenheter 

Ingalill Nyström är docent i kulturvård och konstteknolog. Hon är även allkonstnär och ger kurser i historiska måleritekniker. Att förstå äldre målartekniker har sedan tonårstid varit i fokus för Ingalill, då hon gick ett flertal konstnärs- och målarutbildningar. Just nyfikenheten på teknikerna var huvudanledningen till att hon började en målerikonservatorsutbildning i slutet av 1980-talet i Italien. Hennes examensuppsats handlade om Leonardo Da Vincis sfumato-teknik, där hon gjorde en kopia av en Leonardomålning. Sedan dess har hon forskat på universitetsnivå på äldre måleritekniker och färg – pigment, färgämnen och bindemedel. 

https://ulriksdals.se