Gittan Jönsson

Utvalda verk

Inriktning 

Måleri, teckning, film, ljud och skulptur. 

Vad inspirerar dig i ditt arbete? 

Livet självt inspirerar mig. Vad det är att vara människa. Att finnas till på en viss plats i världen. Jag försöker formulera mötet mellan det inre jaget och det yttre, samhället runtomkring mig i bild. 
Kulturupplevelser är ett viktigt stoff i min process, alltså musik, klassisk såväl som experimentell, opera och jazz. Att möta samtidskonst såväl som historiska verk. Teater och film, ja allt som ger en nya vinklar på vad det är att leva NU. 

I vilka huvudsakliga material/tekniker arbetar du? 

Jag jobbar med måleri och teckning, men också med film, ljud och skulptur i porslin. 

Utbildningar/erfarenheter 

Konstfack 1967–72. Jag var 20 år 1968 och den politiska tiden som jag befann mig i satte spår för livet. På Konstfack var studenterna starkt radikala i sin iver att förändra både skolan och världen. 
Men på 70-talet när jag blivit mamma blev jag medveten om hur dåliga villkoren var för kvinnliga konstnärer, och därigenom blev min feministiska drivkraft viktigast även i min konst. Det fanns så mycket att säga, berätta om och jag kände att jag hade liksom en uppgift. Men ändå var mångtydighet viktig, det fick inte bli enkelspårigt. 
Nu när jag börjar bli gammal känner jag att det är roligt att blicka tillbaka och använda motiv eller idéer från förr och blanda in i mitt nya måleri. Allt är tillåtet.