26 augusti – 17 september 2023
ÖSKG / Tjörnedala konsthall

Vernissage lördag 26 augusti kl. 13:00 – 16:00

“Arkeologen kliver upp ur marken, ur det förgångna om man så vill.
Sumererna hade den tidigaste högkulturen som arkeologen sett och berättat om.
Här finns zikkuraten som förbinder jorden och himlen.
Sumererna var de lyckligare än den moderna människan?
En 5000 år gammal ansiktsmask, hittad i Warka i Irak visar oss
ett ansikte som kunde vara från vår samtid.

Pompeji, där människor begravdes i aska och blev skulpturala fotografier, får oss att begrunda livets villkor och plötsliga slut. De blev överraskade. Borde de tagit varning av tidigare jordskalv?
Kommer vår kultur att gå under såsom de forntida? Finns det människor kvar i framtiden som ska förundras över vår kultur?

Den vackra och välkända Nefertiti, hon som var drottning, farao och solens gudinna, hon måste varit skrämmande att skåda i sin makts dagar. Nefertiti var människa och gud samtidigt i egyptiernas föreställningar. Nu har hon blivit en modern skönhetsikon.
Varför har hon bara ett öga? Gudinnan tar nu form i nya målningar.
Kattgudinnan Bastet tillbads före och efter Nefertitis epok och Ka, själen som kan flyga fritt som en fågel efter kroppens död, får också nya tolkningar i utställningen.

Vi har blickat tillbaka till mänsklighetens kulturella rötter. Det en arkeolog gräver fram kan tolkas på mer än ett sätt. Vi tror att våra arbeten också kan tolkas på många sätt eftersom var och en har sina egna föreställningar om de gamla kulturer som här speglas i våra målningar och skulpturer.”

Saga Bitkover-Norman, måleri
Karel Becvar, skulptur

 

Saga Bitkover-Norman (f. 1950, Stockholm) verksam på Österlen. Masterexamen från Konstfack 1984. Har varit aktiv som konstnär och deltagit i ÖSKGs utställningar sedan 70-talet. Separatutställning på Ystads konstmuseum 1976. Har bl.a. ställt ut separat på Nationalgalleriet i Stockholm 2003 och 2013 och på Karinthy Szalon i Budapest 2017. Deltagit i samlingsutställningar på Tjörnedala konsthall, Landskrona konsthall, Kalmar konstmuseum, Galleri Blå i Gärsnäs och Galleri Thomas Wallner i Simrishamn m. fl.
Inköpt av Region Skåne, Statens Konstråd, Stockholms stad samt flera kommuner. Arbetar med både keramik, måleri och skulptur. Teman som berör död och odödlighet, exempelvis vampyrer, änglar eller drakar. Myter och religiösa föreställningar både från äldre konst och från samtida populärkultur är inspirationskällor.

 

Omslagsbild: Karel Becvar — Arkeologen med fyndet

Karel Becvar (f. 1955, Strakonice, Tjeckien) är konstnär med utbildning från Konsthögskolan i Prag mellan 1978-1980, vars praktik omfattar skulptur utförd i brons, glas och betong. Hans ofta figurativt skulpturala konst har bl.a. ställts ut på Atelier du Caire, Kairo (1992); Galleri Tapper-Popermajer, Malmö (2000); Embla, Stockholm (2002); Olsson & Uddenberg, Göteborg (2007); Konsthall i Karlsbad, Tjeckien (2015) och Skulpturpark Österlen, Hammenhög (2023).
Becvar är medlem i KRO såväl som ÖSKG och bosatt i Sverige sedan 1990, numera baserad i Löderup.